Oto klasyczny przepis na białą kiełbasę:
Składniki:
- 2 kg wieprzowiny (łopatka lub szynka bez kości)
- 1 kg białej skóry wieprzowej
- 30 g soli
- 3 g pieprzu
- 3 g gałki muszkatołowej
- 1 g kardamonu
- 1 g kolendry
- 1 g cynamonu
- 2 główki czosnku
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Mięso i skórę pokrój w mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W misce wymieszaj dokładnie mięso, skórę, czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kardamon, kolendrę i cynamon.
- Mieszankę mięsną przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, najlepiej z dużą końcówką.
- Po dodaniu wody ponownie dokładnie wymieszaj, a następnie ponownie przepuść przez maszynkę.
- Przygotowaną masę nakładaj w kiełbasie, delikatnie przekręcając co kilka centymetrów, aż do końca.
- Kiełbasę gotuj przez około godzinę w wodzie o temperaturze około 80-85°C.
- Gotową kiełbasę wyjmij z wody, osusz ją i pozostaw do wystudzenia.
Biała kiełbasa jest gotowa do podania na gorąco lub zimno, jako samodzielne danie lub dodatek do potraw. Smacznego!
Sprawdź również: Jak wędzić szynkę!